Kverdagsburger
Foto: Steikt kvalburger, grovt burgerbrød, coleslaw, salat og grønnsaker
Oppskrift
KVERDAGSBURGER
Ingredienser til kverdagsburger - 4 porsjonar
4 stk. kvalburger.
1-2 ss. Smør eller nøytral olje til steiking.
4 stk. grove hamburgerbrød
ca. 4 stk. salatblader
1 tomat
8 skiver agurk
2 ss. coleslaw
1 ss. sylta rødløk
Ingredienser til coleslaw - 4 porsjonar
500 gram hodekål eller sommerkål
2 stk gulrot
100 gr majones
100 gram rømme ell creme fraiche
Smak til med salt, pepper, sitronsaft evt. sriracha saus/chilli etter ønske.
Ingredienser til hurtigsylta rødløk - 4-6 porsjonar
1 rødløk
1 ss sukker
½ lime eller sitron
Framgangsmåte kverdagsburger:
Steik kvalburgeren på middels til sterk varme i litt smør eller olje.
Tid og temperatur er avhengig av kor mykje eller lite du liker burgeren steikt.
Når det er oppnådd ønska steikeskorpe og fastheit er kvalburgeren ferdig steikt.
Framgangsmåte salat og hamburgerbrød:
Vask og kutt salat og grønnsaker.
Steik hamburgerbrøda i steikeovnen på 200 grader i 3-5 minutt- følg med underveis.
Framgangsmåte coleslaw:
Bland rømme, majones, sitronsaft, salt og pepper i en bolle.
Finsnitt kålen og rasp gulrot og bland i basen.
Smak til salt, pepper og sitron.
Framgangsmåte hurtigsylta rødløk:
Kutt rødløken i tynne båter eller skiver.
Strø på sukker og skvis limesafta over.
Rør rundt og la stå ca. 10-15 minutter.
Montering av kverdagsburger:
Start med nedre del av hamburgrbrødet.
Legg på salatblad, 2 ss. coleslaw, kvalburger, tomat, agurk og sylta rødløk.
Legg øverste del av hamburgerbrødet på toppen og server straks.

Kvaltacoburger
Foto: Steikt kvaltacoburger, brioche hamburgerbrød, salat, grønn erteguacamole, sylta rødløk, norsk ost, smørsteikte kantareller.
Oppskrift
KVALTACOBURGER
Ingredienser til kvaltacoburger - 4 porsjonar
4 stk. kvalburger.
1-2 ss. Smør eller nøytral olje til steiking.
4 stk. brioche hamburgerbrød
ca. 4 stk. salatblader
1 ss. sylta rødløk
1 stk osteskive
1 ss. erteguacamole
1 ss. smørsteikte kantareller
Ingredienser til hurtegsylta rødløk:
1 rødløk
1 ss sukker
½ lime eller sitron
Ingredienser til grønn erteguacamole:
2 båter finhakket hvitløk
4 stk. vårløk i tynne skiver (kun det grønne)
2 ss. smør til steking
500 g frosne erter
1 dl oksekraft (ferdig utblanda)
1/2 ts. salt
1/4 ts. pepper
Ingredienser til smørsteikte kantareller:
50 g kantarell
0,5 fedd hvitløk
1 stk sjalottløk
1 ss solsikkeolje
1 ss smør
Framgangsmåte kvaltacoburger:
Steik kvalburgeren på middels til sterk varme i litt melange eller olje.
Tid og temperatur er avhengig av kor mykje eller lite du liker burgeren steikt.
Når det er oppnådd ønska steikeskorpe og fastheit er kvalburgeren ferdig steikt.
Framgangsmåte salat og hamburgerbrød:
Vask og kutt salat og grønnsaker.
Steik hamburgerbrøda i steikeovnen på 200 grader i 3-5 minutt- følg med underveis.
Framgangsmåte hurtigsylta rødløk:
Kutt rødløken i tynne båter eller skiver.
Strø på sukker og skvis limesafta over.
Rør rundt og la stå ca. 10-15 minutter.
Framgangsmåte grønn erteguacamole:
Kok opp kjøttkraft og la det småkoke til du skal bruke den.
Fres hvitløk og vårløk i en kjele med smør til løken blir blank.
Ha på erter, og fres i et par minutter slik at ertene får en fin grønn farge.
Hell på krafta.
Trekk kjelen til side.
Bruk en stavmikser og kjør til puré.
Smak til med salt og pepper.
Framgangsmåte smørsteikte kantareller:
Finhakk kvitløk og sjalottløk.
Varm stekepannen godt, ha i olja og smøret, la det bli varm.
Ha sjalottløk og kvitløk i steikepanna- freses/steikes raskt.
Legg kantarellene i steikepanna og steik hardt på ei side, ca 1 minutt
snu kantarellene og steik dei gylne, ca. 1 minutt til.
Smak til med salt og pepper.
Anrett kantarellene på kvalburgeren, sammen med det andre tilbehøret.

Kvalpatent
Foto: Steikt kvalburger, surdeigsbrød, aioli, salat, speilegg, seikte potetbåtar, tomat, agurk og sylta rødløk.
Oppskrift
KVALPATENT - 4 porsjonar
(Start med å lage aioli og vaske å kutte grønnsaker.
Steik deretter potetbåtar, brødskiver, burger, egg og monter alt sammen)
Ingredienser til kvalpatent - 4 porsjonar
4 stk. kvalburger.
1-2 ss. Smør eller nøytral olje til steiking.
4 skiver surdeigsbrød
ca. 4 stk. salatblader
4 egg
1-2 ss. aioli
1 tomat
8 skiver agurk
1 ss. sylta rødløk
Steikte potetbåtar
Ingredienser til aioli: - 4 porsjonar
4 eggeplommer
2 fedd kvitløk
1 ss sitronsaft
1 ts dijonsennep
4 dl olje (olivenolje eller solsikkeolje)
1/4 ts. salt
1/4 ts. pepar
Ingredienser til hurtegsylta rødløk: - 4 porsjonar
1 rødløk
1 ss sukker
½ lime eller sitron
Ingredienser til steikte potetbåtar: - 4 porsjonar
800 g potet (kokefaste)
2 ts. urter/krydder (f.eks. provance krydder)
3 ss. solsikkeolje
1 ts salt
Framgangsmåte kvalburger:
Steik kvalburgeren på middels til sterk varme i litt smør eller olje.
Tid og temperatur er avhengig av kor mykje eller lite du liker burgeren steikt.
Når det er oppnådd ønska steikeskorpe og fastheit er kvalburgeren ferdig steikt.
Framgangsmåte salat, grønnsaker, surdeigsbrød og speilegg:
Vask og kutt salat og grønnsaker.
Steik surdeigsbrødskivene på steikepanna i nokre minutt- bruk litt smør eller olje til steikinga og følg med underveis.
(Skivene steikes gyllne på kvar side).
Steik speilegga til slutt.
Framgangsmåte aioli:
Du kan bruke hurtigmikser eller ei skål som ikkje er for vid og stor og ein visp.
eggeplommene vispes til dei er tjukke i konsistensen og lyse i farge.
Bland inn halvparten av sitronsafta, kvitløk og krydder.
Spe forsiktig med olja mens du vispar, bruk tynn stråle.
Aiolien skal bli blank, glatt og holde fasongen, om den blir for tjukk, spe med litt vatn.
Smak til med krydder og server.
Framgangsmåte hurtigsylta rødløk:
Kutt rødløken i tynne båter eller skiver.
Strø på sukker og skvis limesafta over.
Rør rundt og la stå ca. 10-15 minutter.
Framgangsmåte steikte potetbåtar:
Vask og del potetene i båtar.
Legg potetbåtane i ei ildfast form eller langpanne med bakepapir i bunnen.
Ha over olje, salt, krydder/urter og bland godt.
Steik potetene i 20-30 minutt på 225 grader i steikeovnen.
Bruk gjerne varmluft innstillinga på ovnen, det gir sprøare potetbåtar.
Bruke ein spiss kniv til å kjenne om potetbåtane er møyre og ferdig til servering.
Montering av kvalpatent:
Legg den aiolismurte surdeigsskiva på fatet
Legg på salat, kvalburger, speilegg, grønnsaker steikte potetbåtar.
Server straks.

Kvalbab
Foto: Steikt og strimla kvalburger, pitabrød, salat, erteguacamole, strimla gulrot, tomat og agurk, kebabdressing.
Oppskrift
KVALBAB - 4 porsjonar
(Start med kebabdressingen og vask og kutt grønnsaker, steik pitabrød og monter)
Ingredienser til kvalbab - 4 porsjonar
4 stk. kvalburger.
1-2 ss. Smør eller nøytral olje til steiking.
4 stk. pitabrød
ca. 4 stk. salatblader
1-2 ss. kebabdressing
1/2 gulrot
1 tomat
8 skiver agurk
Ingrediensar til kebabdressing: - 4-6 porsjonar
120 gram gresk yoghurt eller rømme
50 gram ekte majones
50 gram ketchup
1 ss lake fra sylteagurk
1 fedd kvitløk
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts cayenne pepper
1 ts mal koriander
½ ts spisskummen
½ ts garam masala
Framgangsmåte kebabdressing:
Bland alle ingrediensene i en skål og la stå i kjøleskapet ca 30 min før servering.
Smak til med salt, pepper og sitron.
Framgangsmåte kvalburger:
Steik kvalburgeren på middels til sterk varme i litt smør eller olje.
Tid og temperatur er avhengig av kor mykje eller lite du liker burgeren steikt.
Når det er oppnådd ønska steikeskorpe og fastheit er kvalburgeren ferdig steikt.
Kutt i strimler rett før servering
Framgangsmåte salat, grønnsaker, pitabrød :
Vask og kutt salat og grønnsaker.
Steik pitabrød i steikeovnen etter anvisning på pakken.
Montering av Kvalbab:
Smør innsida av pitabrødet med kebabdressing
Ha salat, kvalkjøt, grønnsaker i pitabrldet og topp det heile med litt kebabdressing.

Kvalwrap
Foto: Steikt og strimla kvalburger, lefse, kebabdressing, salat, sylta rødløk, strimla paprika og gulrot.
Oppskrift
KVALWRAPS til 6 personar
*Lag ein oppskrift kebabdressing og sylta rødløk (sjå oppskrifter ovanfor)
Ingredienser til kvalbab:
2 stk. kvalburger
6 stk. valgfrie lefser
ca. 1/2 crispsalat eller ca. like mykje av ein anna salat du likar
1/2 paprika, farge etter ønske
1 gulrot
Framgangsmåte kvalbab:
Lag kebabdressing og sylta rødløk.
Steike kvalburger og la kvile litt før den skjæres i strimler.
Vask salaten.
Vask, skrell og kutt grønsaker.
Steik kvalburger, la kvile litt før du skjer den i strimler.
Smør dressing i lefsa og fyll den med ingrediensane du vil ha
Rull sammen og server.

Kvalcæsar
Foto: Steikt kvalburger kutta i strimler, hjertesalat, cæsardressing, norsk ost, steikt bacon, krutonger og tomatbåter
Oppskrift
KVALCÆSAR - 4 porsjonar
(Lag dressing, krutongar og steik bacon først)
Ingredienser til dressing - til 4 porsjonar
1 fedd kvitløk
2 stk. eggeplommer
1 ts. Dijonsennep
3 stk. ansjosfileter
1/2 sitron, bare safta
ca. 1,5 dl olje, nøytral smak
1/4 ts salt
litt peppar
35 g riven parmesan eller ein tilsvarande norsk ost med saltsmak.
Ingredienser til krutongar - til 4 porsjonar
4 brødskiver
1 ss nøytral olje
2 ss Meierismørt
Ingredienser til steikt bacon og kvalburger - 4 porsjonar
150 g bacon
2 stk. kvalburger
Ingredienser til resten av kvalcæsarsalaten - 4 porsjonar
2 stk tomater
1 stk. romanosalat, isbergsalat eller hjartesalat
50 g parmesan eller ein tilsvarande norsk ost med saltsmak.
Framgangsmåte dressing:
*Om du brukar visp: Hakk kvitløk og ansjos i små bitar før du vispar resten av ingrediensane sammen.
*Om du bruker hurtigmikser: Kjør kvitløk, ansjos, eggeplommer, Dijonsennep og sitronsaft sammen.
Spe forsiktig med ei tynn stråle olje samtidig som du vispar/kjører maskinen.
Når dressingen er tjukk som majones vender du inn ost
Smak til med salt og pepper
Framgangsmåte krutongar:
Kutt brødskivene i terningar og legg dei på eit bakepapir i ei ildfast form eller på eit steikebrett.
Smelt smøret, avkjøl litt og tilsett olja.
Hell smør og oljeblandinga over brødterningane.
Bland forsiktig så terningane beholder fasongen
Steikes i steikeovn, midterste rille
Etter ca. halv steiketid, ta forma/brettet ut og vend i terningane
Steikes på 220 grader i ca. 15 minutt
Framgangsmåte steikt bacon og kvalburger:
Steik baconskivene gyllne og sprø, avkjøl.
Steik kvalburgeren med steikeskorpe og ønska fastheit. La kvile litt før den kuttes i strimler.
Framgangsmåte montering av Kvalcæsar:
Del salaten i bitar og risle eller vend inn dressing.
Anrett på stort eller djupt fat/skål.
Rasp ost over salaten
Kutt tomatene i båtar, ca. 1/2 tomat per person
Dryss krutongane over salaten
Kutt kvalburgeren i strimler, ca.1/2 burger per person.
Kutt baconskivene i bitar og ha over
* Server gjerne med eit godt brød og smør til salaten

Kval Bolognese
Foto: Kvalboller, pasta, tomatsaus og riven ost.
Oppskrift
KVALBOLOGNESE - 4 porsjoner
Ingrediensar:
400 g Kvalburger eller kvalkjøttdeig
500 g fersk pasta gjerne tagliatelle
Ingrediensar til kjøttsaus:
3 fedd kvitløk
1 gulrot
1 løk
1 stilk stangselleri
2 boksar hakka tomat
4 ss. olja til steking
1-2 dl kjøttkraft/fond
3-4 dl vatn
1/2 dl rødvin (kan sløyfes)
1/2 ts. salt
1/2 ts. pepper
1 laurbærblad
Framgangsmåte pastasaus:
Finhakk kvitløk, gulrot, løk og stangselleri.
Ha olje i panna og skru på- hold vakt, her blir det raskt varmt
Sviss/steik grønnsakene på sterk varme i panna.
1: Begynn med løk og kvitløk- skal bli litt blank
2: Tilsett så gulrot- blir litt lysere i fargen
3: Tilsett stangselleri og vend godt om
Tilsett hakka tomat
Tilsett kjøttkraft, vatn, rødvin (kan sløyfes)
Tilsett laurberbladet
La det heile putre/småkoke under lokk i ca. 60 minutt- 90minutt
(Sausen kan fint brukes før det er gått 60- 90 minutter,
men over tid vil den utvikle meir smak)
Smak til med salt og pepar før servering
Framgangsmåte pasta:
Kok pasta som anvist på pakken.
Vend inn litt pastasaus før servering
Framgangsmåte kjøttboller:
Ha kvalburgerane eller kvalkjøttdeigen i ei skål og bland den litt til ein klump/deig.
Form deigen til kjøttboller i ønska størrelse.
Steikes på steikebrett i ovn på 200 grader i ca 8 minutt.
Steiketid vil variere i forhold til størrelsen på kjøttbollene og ovnens varme
Steik ei prøve kjøttbolle og vurder steiketida som trengs.
La kjøttbollene kvile seg.
Rett før servering steikes kjøttbollene raskt i melange på høg varme, i steikepanna.
Rør rundt heile tida og server straks!

Kvalboller
Foto: Steikte kvalboller, salat, vinaigrette og grønnsaker.
Oppskrift
KVALKJØTTBOLLER - 4 porsjonar
Ingrediensar til kvalkjøttboller:
400 g Kvalburger eller kvalkjøttdeig.
Ingredienser vinaigrette dressing:
2 ss. honning
3 ss. eplecidereddik
1 ts. Dijonsennep eller grov sennep
1/2 ts. salt
1/4 ts. peppar
1 ss. sitronsaft
2 - 2,5 dl solsikkeolje
Ingrediensar til kvalbollesalat:
Bruk gjerne rester av grønnsaker, frukt, nøtter og frø til salaten.
Her er mange forslag til ingredienser og ca. halvparten av dei er nok til kvalbollesalaten.
1 stk salathode eller andre salatar i tilsvarande mengde
1 gulrot,
1/2 agurk
1-2 tomat
1/4 paprika
1 liten boks mais
50 gram riven ost
1/2 granateple
5 reddiker
1/2 mango
5 jordbær
1 neve blåbær
1 neve nøtter
1 neve gresskar kjerner
1 neve solsikkefrø
litt sesam frø
Framgangsmåte kjøttboller:
Ha kvalburgerane eller kvalkjøttdeigen i ei skål og bland den til ein klump/deig.
Form deigen til kjøttboller i ønska størrelse.
(Kvalkjøttbollene på matbildet er 25 gram).
Steikes på steikebrett i ovn på 200 grader i ca 8 minutt.
Steiketid vil variere i forhold til størrelsen på kvalkjøttbollene og ovnens varme.
Steik ei prøve kvalkjøttbolle og vurder steiketida som trengs.
La kjøttbollene kvile seg.
Rett før servering: steikes kvalkjøttbollene raskt i litt smør i steikepanna på høg varme.
Rør rundt heile tida og server straks!
Framgangsmåte vinaigrette:
Mål opp og bland alle ingrediensene bortsett fra solsikkeolja.
Solsikkeolja tilsettes litt og litt mens ein vispar godt sammen.
Når alt er ferdig blanda settes vinaigretten til sides og lag så salaten.
Framgangsmåte salat:
Vask, skrell og kutt ingrediensene i ønska størrelse og bland dei i ei stor salatskål.
Hell vinaigrette over salaten og bland godt.
Kutt nøtter og frø i passe bitar og steik dei raskt på panna - avkjøl.
Til servering:
Legg ønska mengde salat og kvalkjøttbller på fat.
Dryss nøtte- og frøblandinga over og server.